Достапни линкови

Каталонија: Референдум за поголема автономија во рамки на Шпанија


Во Каталонија денеска се одржува референдум, кој предвидува поголема автономија на овој регион во рамки на Шпанија. Мерките предвидуваат поголема политичка и финансиска автономија за Покраина, од властите во Мадрид. Претставниците кои не се согласуваат со референдумот стравуваат дека тој би можел да ги охрабри и останатите региони во Шпанија, да побараат поголема автономија со што би се ослабнала моќта на шпанската Влада.
XS
SM
MD
LG