Достапни линкови

Превенција при домашно лекување со полесни симптоми на КОВИД-19

Министерството за здравство објави препораки за членови на семејството на пациентот со полесни симптоми на Ковид-19 во домашна нега / домашно лекување.

„Пациентите со лесна форма на болест, не мора да се хоспитализираат доколку нема опасност за брзо влошување, при што приоритет треба да се даде на нивната изолација. Поради оваа причина, пациентите со благи симптоми (кои немаат некое посериозно хронично заболување, како што се белодробни или срцеви заболувања, бубрежна инсуфициенција или имунокомпромитивни состојби), може да бидат згрижени и во домашни услови, а матичниот/семеен лекар треба да биде вклучен во надзорот на здравствената состојба со следење на развојот на симптомите преку дневни телефонски повици и доколку е можно, преку посети во домот на пациентот“, информира Министерството за здравство.

Вчитај повеќе

XS
SM
MD
LG