Достапни линкови

Поточари на 27-годишнината од геноцидот во Сребреница

Во Меморијалниот центар на Сребреница - Поточари на 11 јули 2022 година, беа погребани 50 жртви на геноцидот. Најмладата жртва е Салим Мустафиќ, кој е убиен кога имал 16 години, додека најстариот е Хусејин Крџиќ, кој во моментот на смртта имал 59 години. Пред погребот се одржа комеморација на која присуствуваа голем број граѓани и претставници од Босна и Херцеговина, околните земји и светот. Силите на Армијата на Република Српска во Сребреница и нејзината околина убиле 8.372 мажи и момчиња од несрпска националност во геноцид на 11 јули 1995 година. Повеќе од 25.000 жени, деца и стари лица беа протерани од тогаш заштитената зона на Обединетите нации. На „патот на смртта“ на 15 години Досега во Центар се погребани 6.652 жртви, додека по желба на семејствата на загинатите, на други локации се погребани 237 жртви. Се уште се трага по околу 1.000 исчезнати лица.


Вчитај повеќе

Категории

XS
SM
MD
LG