Достапни линкови

Влада – Посветени сме на Договорот со Бугарија, правото на самоопределување е темелна европска вредност


Премиерите на Македонија и на Бугарија, Зоран Заев и Бојко Борисов

Договорот за добрососедство со Бугарија создава правна рамка и нуди инструменти за менаџирање на билатералните прашања и ние сме посветени на неговата имплементација, изјавиле за МИА од Владата во врска со мемеорандумот што Софија го достави до земјите членки на ЕУ.

„Со Република Бугарија сме сојузници во НАТО, имаме заедничка обврска и должност да ги подобруваме добрососедските односи, меѓусебната соработка и да градиме пријателство“, велат од Владата.

Официјална Софија испрати објаснувачки меморандум до земјите членки на ЕУ, во кој бара поддршка од земјите членки за својата позиција кон напредокот на Македонија во Унијата. Според Бугарија, Македонците се проект на Тито, а македонскиот јазик не постоел до втори август 1944 година и оти е дијалект на бугарскиот.

Македонската Влада нагласува дека правото на самоопределување и самоидентификација се темелни европски вредности и цивилизациски придобивки и дека посебноста на македонскиот јазик и македонски етнички идентитет се неспорен факт.

„Македонскиот јазик е составен дел од личната карта на Северна Македонија во Обединетите нации и дел од многуте прифатени и признати модерни јазици кои се изучуваат на универзитети во целиот свет. Во 21-от век во Европа, прифаќањето на минатото, но и на сегашноста се одраз на одговорна и зрела политика и вистинско пријателство“, смета Владата. Според Владата, тврдењата и изјавите кои содржат навреди не водат кон пријателство. „Пријателството е двонасочна улица и најмногу зависи од нас самите од нашето почитување на европските вредности и принципи. Договорот за пријателство, добрососедство и соработка е одраз на взаемното почитување и пријателство и подразбира и бара одговорност и учество од двете страни“, велат од Владата за МИА.

XS
SM
MD
LG