Достапни линкови

Моменталната состојба на Преспанско Езеро покажува дека глобалното затоплување не го одмина преспанскиот регион.

Човекот го забрзува стареењето на Преспанското Езеро

Сушните есен и зима, без дождови и снег, како и влијанието на субјективниот фактор го намалуваат нивото на водата на Преспанското Езеро, со кое стопанисуваат Македонија, Албанија и Грција, што претставува закана за целиот еколошки систем. Преспанчани бараат помош од оние кои можат да помогнат: државата, научниците, граѓаните, активистите. Но каква е грижата и политиката за користењето на езерските ресурси, дали таа е во сообразност со климатските промени и постојат ли информации за количеството на експлоатацијата на водите од земјоделството?

Моменталната состојба на Преспанско Езеро покажува дека глобалното затоплување не го одмина преспанскиот регион. ФотоRadio Slobodna Evropa (RFE/RL)

Сушните есен и зима, без дождови и снег, како и влијанието на субјективниот фактор го намалуваат нивото на водата на Преспанското Езеро, со кое стопанисуваат Македонија, Албанија и Грција, што претставува закана за целиот еколошки систем. Преспанчани бараат помош од оние кои можат да помогнат: државата, научниците, граѓаните, активистите. Но каква е грижата и политиката за користењето на езерските ресурси, дали таа е во сообразност со климатските промени и постојат ли информации за количеството на експлоатацијата на водите од земјоделството?

XS
SM
MD
LG