Достапни линкови

Жена за прв пат блиску до генералски чин во албанската армија


Албански специјалци во Тирана пред заминување во Авганистан на 28 јули 2010

Албанското Министерство за одбрана првпат номинираше една жена за добивање генералски чин, пренесува БТА. Од кабинетот на албанската министерка за одбрана, Мими Кодели, денеска информираа дека жена полковник е предложена за генерал.

Името на жената не се споменува бидејќи процедурата за нејзино номинирање уште не е целосно завршена.

Кодели, која во 2013 година седна во министерската фотелја како прва жена министер за одбрана на Албанија, предложи и три жени за добивање чин полковник. Таа го зголеми бројот на жени во униформи до 14 отсто од вкупно околу 8.500 лица воен персонал во албанската армија.

XS
SM
MD
LG