Достапни линкови

Пад на интернет слободата во светот


Во најновиот извештај на Фридом хаус, објавен денеска се оценува дека годинава повторно имало пад на слободата на интернет во целиот свет. Тоа е петта година по ред како се забележува ваквата појава. Притоа се наведува дека се повеќе влади ги цензурираат информациите од јавен интерес и оти од друга страна владите го зголемуваат следењетона приватноста на луѓето. Вестите за конфликти, за корупција од страна на владини или бизнис претставници, опозициски сајтови и сатирата се цел на цензорство во над една третина од земјите каде што било извршено истражувањето на Фридом хаус.

XS
SM
MD
LG