Достапни линкови

Груевски - ќе има надворешно тестирање за студентите


Премиерот Никола Груевски потврди дека ќе има надворешна проверка на знаењето на студентите, а сега се разговара за моделот на тестирањето. Министерството за образование и наука неодамна најави ваква новината во високото образование. Денеска премиерот рече дека државниот испит, кој медиумите често го именуваат како екстерно, се применува во повеќе земји. Тој како примери ги наведе Данска, Британија, Австралија, каде што се спроведува екстерна евалуација, или државен испит каков што има во земјите од Вишеградската група.

„Во овој момент размислуваме повеќе за државен испит, но се уште сме отворени да ги слушнеме размислувањата на сите кои имаат интерес да се вклучат во јавна дебата. Решението не е конечно, но дефинитивно е дека нешто мора да се промени. Владата чувствува одговорност да се промени таквата состојба“, изјави премиерот Груевски .

XS
SM
MD
LG