Достапни линкови

Предупредување од највисок степен поради вулканот Синабунг


Вулканот Синабунг кој се наоѓа во западна Индонезија, во последните неколку часови исфрла пепел и камења. За сега нема извештаи за евентуални жртви. Поради ерупција на вулканот илјадници жители на островот Суматра беа приморени да ги напуштат своите живеалишта. Регионот од понеделникот кога проработе вулканот го напуштиле 12.300 луѓе. Локалната служба задолжена за мониторирање на вулканот издаде предупредување од највисок степен, што значи дека се очекуваат нови големи ерупци. Вулканот не бил активен речи 100 години, се до август годинава.
XS
SM
MD
LG