Достапни линкови

Хигс и Aнглер добитници на Нобеловата награда за физика


Хигс и Англер
Питер Хигс од Велика Британија и Франсоа Aнглер од Белгија се добитници на годинешната Нобелова награда за физика за нивната работа во врска со честичката за која се верува дека е клучна во објаснувањето на универзумот. Хигс е првиот кој го предвиде постоењето на таа честичка уште во 1964-та година, позната како Божја Честичка. Но, неговата теорија беше потврдена во поново време, во истражувачкиот центар ЦЕРН во Швајцарија.
XS
SM
MD
LG