Достапни линкови

Во Чешка, први избори за шеф на државата


Дел од чешките претседталски кандидати
Во Чешка почнаа првите директни претседателски избори. Повеќе од 8 милиони граѓани со право на глас денеска и утре избираат сукцесор на сегашниот претседател 71 годишниот Вацлав Клаус. Нему му истекува вториот и последен петгодишен мандат на оваа функција. Според анкетите, фаворити се поранешните премиери Јан Фишер и Милош Земан по што следува Владимир Франц, композитор чие тело скоро целосно е покриено со тетоважи. Досега претседателите во Чешка беа избирани во парламентот.
XS
SM
MD
LG