Достапни линкови

20 години од донесувањето на Уставот


Уставот на Република Македонија.
Дваесет години од донесувањето на првиот Устав на независна, суверена и самостојна Република Македонија ќе бидат одбележани утре со седница што ќе се одржи во Собранието и на која ќе се обрати претседателот на законодавниот дом Трајко Вељаноски.

Уставот на РМ е највисок правен акт во земјата. Донесен е на 17 ноември 1991 година и досега има претрпено неклку амандмански промени.

Граѓаните на Македонија, на референдумот одржан на 8 септември 1991 година, ја изразија својата волја и го дадоа својот глас земјата да се конституира како суверена и самостојна држава Македонија што уставно-правно се заокружи со донесувањето на Уставот на земјата на 17 ноември 1991 година.
XS
SM
MD
LG