Достапни линкови

ОБСЕ возменирени од падот на слободата на медиумите во Македонија


Претставникот на ОБСЕ за слободата на медиумите Дуња Мијатовиќ
Претставникот на ОБСЕ за Слобода на медиумите, Дуња Мијатовиќ, во писмо испратено до новоименуваниот министер за надворешни работи Никола Попоски, наведува дека е вознемирена од големиот пад на слободата на медиумите и континуираната репресија врз медиумите и критичката мисла во земјата.

„Ова, за жал, е по четврти пат во последните два месеци како покренувам различни прашања поврзани со влошувањето на слободата на медиумите. И покрај честите апели до Владата да одговори на ситуацијата и да покаже почит кон заложбите за слобода на медиуми на ОБСЕ, се чини дека ситуацијата се влошува“, наведува Мијатовиќ.

Во писмото Мијатовиќ изразува загриженост за тоа што Советот на МРТ им го прекина мандатот на сите седум членови на Управниот одбор на МРТ на 31 јули, иако процесот за назначување на нови членови се уште не е започнат. Мијатовиќ изразува и загриженост за отказот на новинарот Тамара Чаусидис, од телевизија Алсат. Чаусидис е претседателката на синдиктот на новинари и медиумски работници. Мијатовиќ реагираше и на одземањето на фрекфенцијата на А1ТВ од страна на АЕК, што го оквалификува како контроверзно. Таа реагира и на затварањето на трите весници(Шпиц, Време и **** е ре).

Мијатовиќ, во писмото испратено до надлежните органи на 19 јули, ја нуди својата помош, земјата да стави крај на вознемирувачкиот тренд и да ги исполни заложбите на ОБСЕ и меѓународните стандарди за слободата на медиумите.
XS
SM
MD
LG