Достапни линкови

Владата виновна за етничките немири во Киргистан?


Руинирана куќа по етничките немири во Киргистан
Киргистанската комисија која го истражува етничкото насилство во земјата во минатото лето соопшти дека владата знаела за можноста за појава на инциденти, но не успеала да реагира навремено. Претседателот на комисијата Абдигани Еркебаев денеска изјави дека поранешниот Министер за внатрешни работи, Министерот за одбрана и шефот на безбедносните сили, како и јавниот обвинител треба да преземат одговорност за насилството.
Повеќе од 400 луѓе, најголем дел од нив узбекистанци беа убиени од етничките киргистанци во градовите Ош и Џалал Абад.
XS
SM
MD
LG