Достапни линкови

Хјуман Рајтс Воч: Украинските граничари ги малтретирале азилантите


Хјуман Рајтс воч соопшти дека на украинската граница полицајците често ги тепале и злоупотребувале мигрантите и азилантите кои биле депортирани или се обидувале да влезат во Европската Унија. Во извештајот е наведно дека и покрај неколку милионките инвестици на Европската Унија за подобрување на системот за мигранти во земјата, сепак Украина не ги почитува правата на мигрантите и да ги заштити бегалците. Организацијата побара од ЕУ да го суспендира договорот со кој земјата ги прифаќа назад нелегалните мигранти во замена за полабави правила за патување за Украинците. Граничната полиција соопшти дека ќе спроведе истрага но ги негира обвинувањата.
XS
SM
MD
LG