Достапни линкови

Кинеската економија продолжува да расте


Кинеската економија продолжува да расте, но со малку побавна стапка, покажуваат најновите податоци. Втората по големина економија во светот порасна за 9,6 отсто во последниот квартал, но тоа е помалку за разлика од 10,3 отсто кои беа забележани во претходниот квартал, но и покрај тоа, кинеската економија бележи највисок раст во светот. Од кинеската влада велат дека податоците ги отсликуваат напорите на владата да има умерен раст. Аналитичарите велат дека застојот е на штета на Соединетите Држави, Европа и на другите економии кои бараат Кина да одржува стабилен раст.
XS
SM
MD
LG