Достапни линкови

Жените се мнозинство во кабинетот на Швајцарија


Жените станаа мнозинство во владата на Швајцарија, бидејки од 7 члена, 4 се жени. Швајцарија беше една од последните земји во Европа во која и жените добија право да гласаат на избори, односно, по референдумот во 1971-ва година. Еден швајцарски кантон не им дозволуваше на жените да гласаат на локални избори се до 1990-та година.

XS
SM
MD
LG