Достапни линкови

Договор за транспорт на гас - Азербејџан - Грузија - Романија


Азербејџан, Грузија и Романија потпишаа договор за создавање транзитен коридор за транспорт на природен гас од Каспиското Море до Европа. Според договорот, од Азербејџан до Грузија гасот ќе се транспортира преку гасовод, а потоа преку Црното Море со танкери до Романија. Проектот е дел од плановите за намалување на енергетската зависност на Европа од рускиот гас.
XS
SM
MD
LG