Достапни линкови

Комесарот за правда на ЕУ загрижен за протерување на Ромите


Европскиот комесар за правда Вивиен Рединг денеска изрази загриженост во врска со протерувањето на Ромите од Франција. Од нејзината канцеларија соопштуваат дека разгледуваат дали мерките се во согласност со правото на Европската унија.. Францускиот претседател Николас Саркози, нареди да се депортираат стотици Роми од земјите од каде што потекнуваат, а како причини за одлуката ги наведе загриженоста за пораст на криминалот. Досега француските власти вратија повеќе од 680 Роми назад во Романија и Бугарија.
XS
SM
MD
LG