Достапни линкови

Додиќ:босанските Срби може да го следат примерот на Косово


Еден милион Срби во Босна и Херцеговина можат да го следат примерот на Косово и да бараат отцепување од државата, изјавил денеска премиерот на Република Српска Милорад Додиќ. Тој изјавил дека досега не се размислувалао за таков чекор затоа што тоа не било практика, но сега откако Меѓунаордниот суд за правда се изјасни дека тоа не е против меѓународното право, хипотетички може и Република Српска, да го направи истото во иднина,. Додиќ изјавил дека решението на судот нема да остане без последици во Босна. Тој додал дека српската заедница во Босна ќе го разгледа ова прашање по изборите на 3 октомври.
XS
SM
MD
LG