Достапни линкови

Во Германија нема да се нарушува приватноста


Германскиот Врховен суд денеска го поништи законот за комуникациски податоци со кој им се дозволува на властите да имаат пристап приватната електронска пошта и да прислушкуваат телефонски разговори. Законот произлегол од европската антитерористичка директива со која се дозволува чување до 6 месеци на телефонските разговори, податоците за нив и емаил детали, кои подоцна можат да бидат употребени во криминални истраги. Против овој закон околу 35 илјади Германци поднесоа жалба до Уставен суд барајќи заштита на приватноста.
XS
SM
MD
LG