Достапни линкови

Најков- Енергетскиот регулатор да функционира одвоено од Владата


„ Најважно е законот за енергетика да коренсподира со европските препораки и надлежноостите на Владата да бидат одвоени од другите институции кои што го регулираат енергетскиот пазар а воедно е регулаторот на пазарот да функционира посебно “ .Ова забелешката ја даде директорот на Секретаријатот за енергетската заедница, Славчо Нејков по денешната средба со министерот за економија Фатмир Бесими. На средбата разговарале за проширување на енергетската зедница со две нови земји – Молдавија и Украина. Како приоритети на кои треба Македонија да работи додека претседава со Енергетската заедница на средбата се дефинирани следниве : развој на регионалниот пазар на енергија, обезбедување на сигурност во снабдувањето, усогласување на законодвството со европското и спроведување на законите за енергетска ефикаснот.XS
SM
MD
LG