Достапни линкови

17 проценти од граѓаните на ЕУ се сиромашни


Европската Унија соопшти дека 17 процени од нејзините граѓани во 2008 година живееле под работ на сиромаштија, а најголем процент е забележан во Латвија и Романија. Истражувањето е спроведено во 27 земји-членки на унијата, плус во Норвешка, Линхештајн и Исланд. Околу 26 проценти од луѓето во Литванија, 23 во Романија и 20 во Грција и Литванија се сиромашни. ЕУ соопшти и дека дестина од населението неможе да обезбеди греење за своите домови, а 9 проценти од нив може да си дозволат да јадат месо секој втор ден.
XS
SM
MD
LG