Достапни линкови

Критики за референдумот во Швајцарија


Забраната за градење минариња во Швајцарија е дискриминаторска, сметаат во Обединетите нации. Советот на Европа исто така ја критикувал забраната, прашувајќи се дали воопшто човековите права се заштитени со меѓународните договори и дали треба да бидат предмет за гласање. Исламските земји реагирале со лутина обвинувајќи ја Швајцарија за нетрпеливост. Во референдум во неделата, кој беше поддржан од националистичките партии, над 57 проценти од швајцарски гласачи одобрија забрана за градење нови минариња.
XS
SM
MD
LG