Достапни линкови

Симболично патување на спасените Евреи


Возот што пред 70 години спаси стотици еврејски деца од нацистите во окупираната Чехословачка, денеска повторно тргна од прага кон Лондон.
Во 1939 година, тогаш младиот брокер Николас Винтон спаси околу 670 деца, праќајќи го со воз во Велика Британија, каде што децата беа згрижени од британски семејства.
Некои од „Децата на Винтон“ и нивни роднини, денеска со возот тргнаа од Прага. Треба да стигнат во Лондон за три дена. Таму ќе ги пречека 100-годишниот Винтон.
XS
SM
MD
LG