Достапни линкови

Украина ги национализираше трите најголеми банки во земјата


Премиерот на Украина Јулиа Тимушченко изјави дека државата ги откупила главнините на трите најголеми банки во земјата. „Со тоа Родовид Банк, Укгазбанк и Киев Банк од денеска се јавни претпријатија“ изјави Тимушченко. Таа додаде дека Владата ги купила банките за 1,25 милијарди американски долари. Инаку, Украина е сериозно погодена од светската економска криза и користи заем од 16 милијарди американски долари од Меѓународниот Монетарен Фонд.
XS
SM
MD
LG