Достапни линкови

Њујорк: Нацрт резолуција на ОН за правата на инвалидизираните лица


За прв пат во Обединетите Нации е донесена нацрт резолуција за праваат на инвалидизираните лица. За текстот на резолуцијата се преговараше 5 години. Од земјите членки со конвенцијата ќе се бара да ја забранат дискриминацијата врз база на инвалидитет и да се грижат овие лица да не бидат експлоатирани или злоупотребувани. Конвенцијата треба да биде одобрена од Генералното Собрание на Светската Организација.
XS
SM
MD
LG