Достапни линкови

Париз: Франција ќе биде земја домаќин на нуклеарниот фузиски реактор


По повеќе од една година преговори Франција е избрана да биде земјата домаќин на 13 милијарди долари вредниот проект за екпсриментален нуклеарен фузиски реактор. Одлуката е донесена денеска во Москва од преставниците на 6 те земји инволвирани во овој проект – Русија, Јапонија, Соединетите Држави, Европската Унија, Кина и Јужна Кореја. Термонуклеарниот експериментален реактот треба да покаже дека нуклеарната фузија е безбеден извор на енергија која може да светската зависност од фосилните горива кои ја загадуваат земјата.
XS
SM
MD
LG