Достапни линкови

Скопје: Писмо од македонскиот до српскиот поглавар на црквата


Повеќе од јасно е дека имате намера да ја урнете целовитоста на Македонската Православна Црква – се вели во писмото што македонскиот поглавар господин господин Стефан му го испрати на српскиох патријарх Павле, пренесува Бета. Во него се истакнува дека МПЦ и покрај сите оспорувања е самостојна, а повикот на српскиот поглавар до архијерејите за поединечно стапување во канонско единство со српската црква што го прифати само владиката Јован е оценето како директно мешање во внатрешните работи на МПЦ. Време е да се помирите со фактот дека и другите имаат право на свое и на себе – му пишува поглаварот на МПЦ на српскиот патријарх.
XS
SM
MD
LG