Достапни линкови

Северна Македонија од денеска и официјално членка на НАТО


Денеска Северна Македонија станува најновата членка на НАТО, по депонирањето на протоколот за пристапување кон Северноатлантската алијанса во американскиот Стејт департмент во Вашингтон. НАТО-сојузниците го потпишаа Протоколот за пристапување на Северна Македонија во февруари 2019 година, по што сите 29 национални парламенти гласаа за ратификување на членството на земјата.

Говорејќи по церемонијата на потпишување, генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг рече: „НАТО ги одржува безбедни речиси една милијарда граѓани низ Европа и Северна Америка, а со вас влегување во НАТО ќе има триесет држави посветени да се заштитат едни со други. Вашето пристапување ќе донесе поголема стабилност на Западен Балкан. Ова е добро за регионот и за евроатлантската безбедност“.

„Северна Македонија е долгогодишен придонесувач за нашата евроатлантска безбедност, вклучително и со учество во мисиите предводени од НАТО во Авганистан и Косово“, додаде Столтенберг.

На 30 март 2020 година во седиштето на НАТО ќе се одржи церемонија за подигнување на знамето за Северна Македонија, во присуство на генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг, началникот на воениот комитет на НАТО, Ер Маршал Сер Стјуарт Пих и началникот на Афеирес на Делегацијата на Северна Македонија во НАТО Зоран Тодоров. Знамето на Северна Македонија ќе биде подигнато истовремено во операциите на сојузничките команди во Монс (Белгија) и во Сојузничката командна трансформација во Норфолк (САД).

XS
SM
MD
LG