Достапни линкови

Кој е надлежен за над 2.300 дивоградби во Националниот парк Галичица?

Во Македонија чести се случаите кога поединци присвојуваат државно земјиште и на него нелегално градат објекти, како на пример викенд куќи кои потоа успеваат да ги легализираат, нешто што е овозможено со усвоени закони за легализација на дивоградби. Вакви нелегални градби никнуваат и во националните паркови, кои имаат статус на заштитени зони поради нивната уникатна природна убавина.

Национален парк Галичица во Северна Македонија. ФотоOfficial publication

Во Македонија чести се случаите кога поединци присвојуваат државно земјиште и на него нелегално градат објекти, како на пример викенд куќи кои потоа успеваат да ги легализираат, нешто што е овозможено со усвоени закони за легализација на дивоградби. Вакви нелегални градби никнуваат и во националните паркови, кои имаат статус на заштитени зони поради нивната уникатна природна убавина.

XS
SM
MD
LG