Достапни линкови

Експерти од УНЕСКО во инспекција на Охрид


Охридско Езеро, Охрид.

Комисија на УНЕСКО денеска започна со мониторинг во Охрид, со цел да увидат дали се спроведуваат нивните препораки. Главен интерес на експертите е дали одередени проекти негативно влијаат врз животната средина и културното наследство. Директорот на Националниот парк Галичица Зоран Вељановски по состанокот со тричлената комисија на УНЕСКО изјави дека сите забелешки на мониторинг- мисијата на УНЕСКО ќе бидат внесени во Планот за управување со Националниот парк.

Експертите на УНЕСКО утре ќе имаат средба со раководството на охридскиот Завод и Музеј, при што ќе посетат неколку споменици на културата, а посебно внимание ќе му посветат на комплексот Плаошник каде се возобнувува Светиклиментовиот универзитет. Според нивната агенда тие ќе се сретнат и со охридскиот градоначалник и со претставници на невладини организации

XS
SM
MD
LG