Достапни линкови

Конкурс за стипендија за новинарски фелоушип „Вацлав Хавел“


Вацлав Хавел

Отворен е конкурс за новинарската стипендија Вацлав Хавел за 2022 година. Целта на стипендијата е да ги поддржи аспирантните новинари од земјите во кои нема медиумска слобода и независност да ја извршуваат својата професија поддржувајќи го плурализмот. Инспириран е од верувањето на поранешниот чешки претседател Вацлав Хавел во трансформациската улога на новинарството во предизвикувањето на тиранијата и угнетувањето.

Мандат за стипендија: 3 јануари 2022 година - 31 јули 2022 година
Краен рок за аплицирање: 14 јуни 2021 година


Стипендијата е заедничка иницијатива на Радио Слободна Европа (РСЕ) и Министерството за надворешни работи на Чешка и има за цел да ја зајакне независноста на медиумите во земјите од Источното партнерство и Руската Федерација. Великодушно е поддржан од фондацијата Дагмар и Вацлав Хавел VIZE97.

Програмата ќе помогне да се подготват избраните соработници за да бидат носители на својата професија и лидери во нивните заедници, онлајн, во етерот и во светот.

Резиме

Стипендијата е седуммесечна програма. Стипендистите ќе поминат шест месеци во седиштето на РСЕ во Прага, каде ќе им биде дадена соодветна јазична услуга за да добиваат дневна обука и менторство на работното место додека работат заедно со искусни професионалци на РСЕ. Две недели пред мандатот во Прага, соработниците можат да бидат назначени во локалното биро на РСЕ за да разберат за локалната улога и уредничките практики на РСЕ и да се сретнат со локалниот персонал. По Прага, соработниците ќе се вратат во бирото за последниот месец. Обезбедени се месечни стипендии во бирото и во Прага, домување, здравствено осигурување и аранжмани за патувања до и од Прага.

Главните компоненти на програмата се:

- Професионално менторство заедно со искусни професионалци на РСЕ.
- Обука и развој на новинарски вештини на традиционални, мултимедијални и дигитални платформи.
- Учество во дневните уреднички дискусии за независно и професионално информирање.
- Независна работа на личен проект.
- Разбирање на мисијата и практиката на професионален, слободен и независен медиум.

Стипендијата исто така содржи работилници за новинарски практики и алатки, дискусии со владини претставници, граѓански лидери и регионални аналитичари, посети на локални медиуми и новински агенции во Прага и можности за професионален развој во Чешка и во странство.

Од соработниците ќе се очекува да се претставуваат себе си и стипендијата на англиски јазик на јавни настани и дискусии во врска со слободата на медиумите во нивната земја.

Стипендијата прифаќа апликации од новинари во Ерменија, Азербејџан, Белорусија, Грузија, Молдавија, Украина и Руската Федерација. Студентите се доделуваат за време на стипендијата на една од тие јазични услуги.

Покрај тоа, кандидатите можат да аплицираат за доделување на мандатот на стипендија за тековно време, дигитална и ТВ мрежа на руски јазик 24/7.

Упатства за апликација

Стипендиите се доделуваат на конкурентна основа. Пријавените кандидати да бидат од земја од Источно партнерство или Руската Федерација; да имаат минимум двегодишно искуство со работа како новинар на нивниот мајчин јазик; да се посветени на работата како новинар за публика во нивната матична земја, да ја споделуваат мисијата на РСЕ и да го познаваат англискиот јазик.

Кандидатите за позиција за стипендија со „Карент тајм“ мора да демонстрираат флуентност на мајчин руски јазик, силни вештини за пишување и некое ТВ и дигитално искуство. Тие мора да наведат дека аплицираат за „Карент тајм“ во нивните апликативни материјали.

Комплетна апликација ги вклучува следниве материјали:

Лична изјава
3 примероци за работа
2 препораки
Биографија, вклучително и тековни информации за контакт
Писмо до „Вацлав Хавел“

Покрај тоа, ве молиме, кажете ни како дознавте за стипендијата (на пр. Веб-страница на РСЕ, Фејсбук, професионална или академска препорака, итн.).

Материјалите за пријавување мора да бидат доставени на англиски јазик.
Може да се контактираат кандидатите и да се побара да учествуваат во телефонско, скајп или лично интервју, како дел од процесот на аплицирање.

Лична изјава

Вашата лична изјава е многу важен дел од вашата апликација и ќе биде внимателно прочитана и разгледана во процесот на избор. Треба да биде напишана на англиски јазик и да не надминува 750 зборови. Во вашата лична изјава, ве молиме обратете се на вашето новинарско искуство, вклучувајќи ги и вашите причини за водење новинарство; вредностите и убедувањата што ја водат вашата работа; искуства што влијаеле на вашето новинарство; и она што се надевате дека ќе го постигнете како новинар. Покрај тоа, ве молиме, објавете ги вашите причини за аплицирање за новинарско друштво Вацлав Хавел и што се надевате дека ќе добиете од него. Исто така, ве охрабруваме накратко да ја опишете вашата идеја за личен проект.

Примери за работа

Ве молиме, прикачете 3 примероци на работа, на која било платформа, демонстрирајќи ја вашата најдобра професионална работа. Два примерока мора да бидат објавени во рок од една година од крајниот рок за стипендија. Сите примероци мора да содржат датум и, ако не се на англиски, тие мора да бидат придружени со англиски превод. Во случај на поднесоци на видео, резиме на англиски јазик е доволно. Ако преводите не се ваши, наведете поинаку.

Две препораки

Потребни се две препораки со вашата апликација. Едно од писмата - препораки треба да биде од сегашен супервизор или колега што се занимава со новинарство и ве познава професионално. Авторите треба да ви ја објаснат нивната врска со вас и да ги опишат вашите квалификации, потенцијал за професионален раст и развој и причините што ве прават одличен кандидат за стипендија. Писмата мора да се достават на англиски јазик.

Биографија

Приложете ја ажурираната биографија. Ова ги вклучува вашето име, адреса за е-пошта, профили на социјални медиуми, телефонски број, сегашна адреса и постојана адреса; детална историја на работа од завршувањето на формалното образование; и образовен бекграунд. Исто така, наведете какви било значајни прилог-документи или награди, за тековно или неодамнешно членство во професионални, политички или други групи. Исто така, наведете дали сте добиле било каков вид на сертификт (и на кое ниво) за владеење на англиски јазик.

Писмо до Вацлав Хавел

Хавел ги напиша своите „Писма до Олга“ за време на скоро четиригодишниот затвор во Комунистичка Чехословачка кон крајот на 1970-тите. Во овој прилог, кој не треба да надминува 300 зборови, ве молиме бидете креативни и замислете дека му пишувате писмо на претседателот Хавел. Што би прашале, Што би сакале да споделите за новинарството во вашата земја, слободата, демократијата и човековите права?

Известување за приватност за соработници на РСЕ

Стипендијата на РСЕ зависи од успешно завршување на безбедносна истрага / проверка на заднината извршена по прифаќањето на понудата на РСЕ. Повеќе детали и информации за собирање и обработка на вашите лични податоци ќе ви бидат дадени заедно со договорот за стипендија.

ЗАБЕЛЕШКА: Стипендијата ќе се реализира во согласност со сите мерки поврзани со Коронавирус и во Чешка и во земјите на апликантите, и затоа е предмет на промена.

КОМПЛЕТИРАНИТЕ АПЛИКАЦИИ МОРА ДА ГИ ИСПРАТЕТЕ СО КЛИК НА АПЛИЦИРАЈ СЕГА до 8:00 часот по средноевропско време, понеделник 14 јуни 2021

ЗА СЕЛЕКЦИЈАТА КАНДИДАТИТЕ ЌЕ БИДАТ ИНФОРМИРАНИ НА 15 ЈУЛИ 2021.

XS
SM
MD
LG