Достапни линкови

Меѓународна кризна група: ЕУ да не го ограничува дијалогот меѓу Косово и Србија


Ѓузепе Фама

Меѓународната кризна група (МКГ) предвидува дека конечниот договор меѓу Косово и Србија ќе вклучува големи отстапки, вклучувајќи широка автономија за општините со српско мнозинство во Косово и за Албанците во Прешевската долина во Србија или размена на територии, изјави за Радио Слободна Европа еден од авторите на последниот извештај на МКГ за конфликтите, Ѓузепе Фама. Според него, и за двете страни да разберат дека во врска со конечниот договор „не може да станува збор за сценарио во кое Србија или Косово ќе добијат сè што сакаат без да направат отстапки истовремено“.

Дали Белата куќа ќе го спроведе договорот за Србија и Косово ако Трамп победи?

Тој исто така вели дека ЕУ не треба однапред да воведува ограничувања во дијалогот меѓу двете страни, односно да ги спречува „да ги идентификуваат и дискутираат потенцијалните решенија за време на разговорите, кои не мора да бидат во согласност со она што го препорачува Брисел“, дури и да е за контроверзното прашање на територијална размена. САД, според Фама, треба да играат улога во убедувањето на Косово да ја редизајнира платформата за дијалог.

XS
SM
MD
LG