Достапни линкови

Во Тетово средношколци на протест против учењето од далечина


Protest of the students in Debar, North Macedonia

Во Тетово, дел од средношколците од сите средни училишта од наставата по албански јазик протестираа поради учењето од далечина и побараа наставниот процес да се одвива во училиштата.

Тие се собраа пред централниот објект на гимназијата „Кирил Пејчиновиќ“ околу 13 часот па потоа маршираа до Плоштадот.

"Нема секој компјутер затоа протестираме. Има проблеми со платформата. Не се сите економски добри.Сакаме да учиме во училиште затоа што има многу дефекти на платформата, изјавија ученикот Берат Шаини од гимназијата.

Средношколците на протест против целосна онлајн настава

На 1 октомври дел од средношколците од повеќе средни училишта од наставата по албански јазик се собраа пред гимназијата „Кирил Пејчиновиќ и со тоа ја бојкотираа наставата од далечина.

Во Тетово, според податоците на секторот за јавни дејности на училиште започнаа да одат 3400 ученици од прво до трето одделение. Општина брои 9.850 основци и 6300 средношколци.

XS
SM
MD
LG