Достапни линкови

Ковид-19 ќе ја зголеми невработеноста повеќе и од кризата во 2008


Илустрација

Кризата предизвикана од коронавирусот ќе ја зголеми невработеноста во голем дел од развиениот свет далеку над нивото од времето на глобалната финансиска криза во 2008 година, соопшти денеска Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

ОЕЦД потсетува дека во октомври 2009 година, по финансиската криза, стапката на невработеност беше 8,7 проценти.

Опоравувањето, најверојатно, ќе биде постепено, се забележува во годишниот извештај за вработување, потврдувајќи ја проценката дека стапката на невработеност треба да биде 9,4 проценти на крајот на годината, а да се намали на 7,7 проценти на крајот на 2021 година.

XS
SM
MD
LG