Достапни линкови

Прогласена кризна состојба поради зголемен влез на мигранти


Кризна состојба од 2 јули ќе биде прогласена на дел од територијата поради зголем обем на влез и транзитирање на мигрантите низ државата.Владата на денешната седница донесе одлука со која во наредните 30 дена ќе се активира и Главниот штаб при Центарот за управување со кризи кој ќе биде во постојано заседавање и ќе треба да изготви акциски план за превенција и справување со влезот и транзитирањето на мигрантите низ територијата на Република Северна Македонија.

Балканската мигрантска рута повторно атрактивна

Кај Радовиш пронајдени 17 мигранти

Во владиното соопштение е наведено дека на предлог на Националниот комитет за спречување на насилен екстремизам и борба против тероризам, Владата денеска ја разгледала и усвоила Информацијата во врска со Предлог – национален план за реинтеграција, ресоцијализација и рехабилитација на повратници од странски војски и членови на нивните семејства (жени и деца), и дала согласност на Националниот план.

Повратниците од ИСИС-безбедносна закана за Македонија

XS
SM
MD
LG