Достапни линкови

Повратниците од ИСИС-безбедносна закана за Македонија


Илустрација - приведени припаници на ИСИС

Главната безбедносна закана во Северна Македонија се повратниците од ИСИС, се вели во годишниот извештај на Стејт Департментот за тероризмот во светот во 2019 година. Во него е наведено дека Националниот комитет за борба против насилниот екстремизам и борба против тероризмот проценува дека 156 македонски државјани се приклучиле кон терористичките групи во Сирија и Ирак, од нив 36 се загинати, 37 останале на боиштата а 83 се вратиле во Северна Македонија. Во извештајот е наведено дека во текот на изминатата година не се регистрирани терористички инциденти во Северна Македонија и дека соработувала со американските сили и е член на Глобалната коалиција за пораз на ИСИС.

Во извештајот е истакнато дека македонската законодавна рамка за гонење на поединци и групи за кои постои сомневање дека извршиле или помагале во терористички активности или учествувале во странски војни е соодветна.

„Но ниските казни за кривични дела поврзани со тероризам и натаму останува предизвик“ се вели во извештајот на Стејт Департментот.

Во продолжение се наведени примери за пресуди за шестмина повратници од ИСИС во 2018 година кои биле осудени на 6 години казна затвор по одлуката на Апелациониот суд која процедурата ја вратила отпечаток.

Во сегментот борба против финансирање на тероризам е наведено дека македонската канцеларија за финансиско разузнавање во текот на 2019 година примиле извештаи за 6 сомнителни трансакции за финансирање на тероризам и дека истите ги доставиле до релевантните институции за понатамошна обработка.

Стејт Департментот го оцени како „задоволително“спроведување на Националната стратегија за борба против насилен екстремизам.

XS
SM
MD
LG