Достапни линкови

Коронавирусот ќе предизвика години на немири и глад во најсиромашните земји


илустрација

Економските шокови предизвикани од новиот коронавирус ќе ги разгорат сиромаштијата, немирите и нестабилноста во силно задолжените и политички кревки држави во наредните години. Ова го оценува Институтот за економија и мир. во својот годишен индекс кој го мери нивото на мирот низ целиот свет.

Светска банка: Најголем пад на светската економија од 1945-та

„Најлошото треба да се случи“, изјави Стив Килелеа, шеф на ИОП, кој очекува да ги види повеќето мировни индикатори што ги мери паѓаат неколку години. „Земјите што најмногу страдаат се оние кои во моментот се кревки, бидејќи тие се оние кои обично имаат поголема несигурност во снабдувањето со храна, а владите се политички помалку стабилни“. Аналитичарите предвидуваат дека ќе бидат потребни пет години за светските економии да се вратат на нивото во 2019 година, рече Килелеа.

XS
SM
MD
LG