Достапни линкови

Словенија - прва земја во Европа што прогласи крај на епидемијата


Љубљана

Словенија е првата европска земја што прогласи крај на епидемијата на коронавирус. Словенечката влада го прогласи крајот на епидемијата на телефонска сесија во четвртокот. Националниот институт за јавно здравје процени дека сите показатели покажуваат дека ширењето на коронавирусот се смирило, односно дека се регистрирани вкупно 35 нови случаи на инфекција во последните 14 дена.

Јанша: Крај на епидемијата во Словенија најверојатно на 31 мај

Првиот потврден случај на коронавирус во Словенија е регистриран на 4 март. До 13 мај биле потврдени 1.464 случаи на инфекција, а од ковид-19 починале 103 лица. Епидемија на коронавирус во Словенија беше прогласена на 12 март.

XS
SM
MD
LG