Достапни линкови

Ангеловска: Нов сет мерки за поттик на приватна потрошувачка


Министерката за финансии, Нина Ангеловска

Новиот сет мерки за кои размислува Владата главно ќе бидат насочени да ја поттикнат приватната потрошувачка за да им се помогне на одредени сектори и индустрии, објави министерката за финансии, Нина Ангеловска, на својот официјален Фејсбук профил.

„Периодот за опоравување на економијата доаѓа, а со него и потребата за нови мерки кои ќе бидат катализатор за побрзо враќање во нормала. Се зборува за повеќе мерки, во главно насочени кон: поттикнување на приватната потрошувачка, со акцент на домашната понуда за поттикнување и помагање на одредени сектори и индустрии, како и поддршка на нови процеси и технологии за зголемување на конкурентноста на домашните компании“, напиша министерката.

Според неа, од особено значење за амортизирање на економскиот удар е и подобра реализација на капиталните инвестиции.

„Реализацијата на капитални расходи заклучно април е за 15 отсто повисока од лани, не сметајќи ја реализацијата на Јавното претпријатие за државни патишта, кое исто така има одлична реализација“, објави Ангеловска.

XS
SM
MD
LG