Достапни линкови

Г20: Да не се нарушат глобалните текови на снабдување со храна


Илустрација

Министрите за земјоделство и храна од земјите членки на Г20 се согласија на нивниот денешен виртуелен состанок дека итните мерки за спречување на ширењето на пандемијата на коронавирусот не смеат да создадат „непотребни бариери за трговија или нарушување на глобалните текови за снабдување со храна“. Министрите исто така соопштија дека ќе обезбедат заштита од какви било мерки што водат до прекумерна нестабилност на цената на храната на глобалните пазари или снабдувањето со храна.

ОН предупредуваат на зголемен број на гладни луѓе во светот

„Под сегашните околности, ја потенцираме важноста да се избегнат загубите на храна и отпадот предизвикан од нарушувања во тековите на снабдување со храна, што може да ја влоши несигурноста до пристапот до храна и економската загуба“, се наведува во нивното соопштение.XS
SM
MD
LG