Достапни линкови

Угостителите со нови барања - Да им се плати и половина кирија


Мартин Ангеловски од Групацијата за угостителство

Угостителите испорачаа нови барања до Владата, но, не се откажуваат од барањето, секој работник од угостителството да добие бруто-минимална плата од државата. На власта угостителите ѝ побарале и да се одложи плаќањето на режиски трошоци, односно струја, вода и парно за објектите, како и да им се плати половина од киријата за објектите.

„Побаравме со уредба, сите што се одјавени вработени кога ќе ги пријавиме назад, да бидат квалификувани за мерката за април за цел месец. Значи, заклучно со 31.03 тие што се одјавени без разлика кој ден од април ќе се пријават, да бидат квалификувани да добијат соодветна помош. Побаравме дел од кириите да ни бидат покриени од државата, односно половина од сумата“, рече Мартин Ангеловски, групација на угостители.

Вчера, од УЈП посочија дека компаниите од угостителската дејност кои имаат претрпено штета поради постапување по мерките на владата ќе бидат ослободени од плаќање на данок на личен доход и данок на добивка за месеците март, април и мај годинава.

Меѓутоа, директорката на УЈП, Сања Лукаревска, ги соопшти и условите за таа мерка.

„За да го користат ова право, даночните обврзници треба да не исплатуваат дивиденда на сопствениците, награда за деловна успешност или друг вид годишна награда на вработените и органите на управување и надзор на даночниот обврзник од денот на влегување во сила на уредбата до денот на траењето на ослободувањето, односно 15 јуни 2020 година, како и да не го намалат бројот на вработени сметано од 26 март 2020 година до три месеци по престанувањето на нејзината важност, освен во случај на смрт, пензионирање или отказ од страна на вработените“, рече Сања Лукаревска директорка на УЈП.

XS
SM
MD
LG