Достапни линкови

Владата ќе прилагоди мерки на барањата на угостителите


Министерката за финансии Нина Ангеловска

Со појаснување и со прилагодување на мерките владата ќе им излезе во пресрет на угостителите, беше заклучено на денешниот состанок на министерката за финансии Нина Ангеловска, министерот за економија Крешник Бектеши и претставници на кластерите за угостителство при стопанските комори.

Министерката за финансии Ангеловска рече се направени промена во урередбата за мерката плата 14.500 денари по вработен за мали и микро претпријатија со која се овозможува сопственикот и управителот ако се вработени во фирмата да можат да аплицираат за мерката. Исто така покрај овој услов беше променет и условот 2 месеци наместо 4, да се задржи истиот број на вработени по нејзиното користење.

„Дополнителна дилема која ја расчистивме е за кои работници може да се користи оваа мерка. Мерката може да се користи од секоја компанија која има пад од повеќе од 30% од приходите за сите работници кои имаат плата под 39.900 денари и кои користат активни ослободувања од придонеси и персонален данок, односно за работодавачи кои користат целосно ослободување од придонеси од проектите „Македонија вработува 1 и 2“ . Не се работи за мерката за покачување на платите која беше лансирана минатата година. Ако ја искористиле мерката за субвенционитрање на придонеси за покачување плата тоа може да ја користи и оваа мерка“, рече Ангеловска.

XS
SM
MD
LG