Достапни линкови

Објавен тендерот за избор на компанија која ќе го чисти линданот во Охис


Мала и голема депонија со линдан на фабриката ОХИС во Скопје. Извор МЕД.

Објавен е меѓународниот тендер за избор на фирма која треба да го исчисти токсичниот линдан во Охис. Тендерот ќе биде отворен до 11 ноември, а треба да се избере технологија за отстранување на линданот и неговите изомери од кругот на фабриката во Скопје.

По пристигнувањето на понудите, ќе биде формирана комисија од меѓународни и национални експерти, која ќе ја избере најдобрата понуда, а по што ќе следат активности за започнување со работа на терен.

Поради токсичноста линданот е забранет за употреба во 52 земји, додека во 33 е строго ограничен.

XS
SM
MD
LG