Достапни линкови

Во Србија потврден првиот случај на западнонилска треска


илустрација

Во Србија лабораториски е потврден првиот случај годинава на лице заболено од западнонилска треска, болест што ја пренесуваат комарците. Се работи за 85 -годипна жена со хронични болести, соопштија од Институтот за јавно здравје.

Западнонилската треска е вирусна се пренесува со убод на заразен комарец. Преносителот е комарецот „Culex pipiens“. Главен резервоар на зараза се различни видови птици, додека човекот е случаен „слеп домаќин“ и инфекцијата од него не се пренесува понатаму.

Поголемиот број од заразените околу 80 проценти немаат никакви симптоми, додека кај останатите инфицирани лица симптомите потсетуваат на грип. Само кај помалку од еден процент инфицирани со западнонилска треска може да дојде до тешки компликации како што се менингитис и енцефалитис.

XS
SM
MD
LG