Достапни линкови

Сорос награден во Виена за „посветеност на слободата“


Унгарско – американскиот милијарадер и филантроп Џорџ Сорос ја доби наградата Шумпетер во Виена за неговата заложба за слободна и промоција на науката. Гувернерот на Националната банка на Австралија Елбад Новотни му ја додела наградата на Сорос и изјави дека со ова го чествуваат обидот да се направи светот поотворен и поправеден за сите. Наградата е во спомен на австрискиот економист на Хардвард Џозеф Алоис Шумпетер кој живееше од 1883 до 1950 година. Прв пат е доделана во 1991 година за иновативни достигнувања во областа на економијата, политиката и науката.

XS
SM
MD
LG