Достапни линкови

Намалување на тензиите меѓу Таџикистан и Киргистан


Таџикистан и Киргистан постигнаа напредок во разговорите со цел да се намалат тензиите поради неодамнешните погранични насилства. Членот на киргистанската делегација Курбанбаи Искандаров рече дека раговорите „донеле некои прелиминарни резултати.“ Тој изјави дека земјите соседи ќе потпишат конечен договор откако и двете ќе ги исполнат меѓусебно договорените услови. Судирите избија на 3 август откако жителите на таџикистанското село Чоркин го блокираа патот кој го употребуваат жителите на киргистанското село Кок-Таш за да посетат гробишта каде се погребани нивни роднини. За возврад жителите не Киргистан го блокираат локалниот канал за вода до Чоркин.

XS
SM
MD
LG