Достапни линкови

Злоупотреба на човековите права во Сирија


Хјуман рајтс воч соопшти дека во делови од северна Сирија, Курдите вршеле произволни апсења и не успеале да ги испитаат убиствата и исчезнувањето на политичките противници. Tројца курдски енклави биле раководени од Партијата за демократска заедница откако сириските сили се повлекоа од областите во 2012 година. Хјуман рајтс воч соопшти дека децата биле регрутирани во полициските сили на партијата и вооруженото крило. Курдските членови на опозицијата, исто така, биле осудени во нефер судења, а затворениците се жалат на злоупотреба. Хјуман рајтс воч информираат за сериозни повреди на човековите права од страна на сириската влада и другите опозициски борци во земјата од 2011 година.
Некои од тие акти се однесуваат на воени злосторства и злосторства против човештвото.
XS
SM
MD
LG