Достапни линкови

Хелсиншки ќе го обжали притворот на Кежаровски на Европски суд


Хелсиншкиот комитет за човекови права најави жалбена постапка до Европскиот суд за човекови права за случајот со притиворањето на новинарот Томислав Кежаровски. По увидот во документацијата за предметот, организацијата констатирала низа неправилности кои се спротивни на Европската конвенција за човекови права и праксата на Европскиот суд за човекови права. „Решението за притвор е напишано на помалку од една страница, а кривичниот совет оправданоста на притворот ја аргументира поради опасност од бегство. Според праксата на Европскиот суд , судиите мора детално да прецизираат зошто сметаат дека лицето ќе побегне“ сметаат од Хелсиншкиот комитет.
XS
SM
MD
LG